Felsőtest

Meszes váll

A vállfájdalom kiváltó oka lehet izületi gyulladás, fiatal korban, főleg aktív sportolóknál lehet sérülés, a váll fájdalmas mozgáskorlátozottsága. 40 év felett az izületek körüli szövetek elmeszesedése, ami mozgáskorlátozottsággal, illetve a környező szövetek, inak gyulladásával járhat, mely a nyáktömlők irritációját is magával vonja.

Meszes váll
Akkut és krónikus hátfájdalom

Akár heveny, akár krónikus hátfájdalmakról legyen is szó, mindenképpen fel kell keresni egy orvost a pontos diagnózis meghatározása miatt.

A gyógyítás alapja a gyógytorna, ahol egyénre szabják a mozgásformát, valamint része a fizioterápia, illetve fájdalomcsillapítók szedése, végső stádiumban műtét. A szakszerű gyógytorna megakadályozza a további állapotromlást, másrészt hosszútávon segít a gyógyulásban.

A hátfájások szakaszai:
Akkut, heveny: 1-6 hétig tart
Szubakkut: 7-12 hétig tart
Krónikus: 3 hónapnál hosszabb ideig tarthat

Akkut és krónikus hátfájás

PHS ,,befagyott váll" szindróma

Fő jellemzője a vállizület fájdalmas mozgáskorlátozottsága, mely a körülötte lévő és a vele közvetlen kapcsolatban álló inak, szalagok degeneratív elváltozását jelenti.
Tünetek: a mindennapi életben a megszokott mozdulatok fájdalmasak, majd kivitelezhetetlenné válnak. Pl.: emelések, forgatások. Majd a mozgástartomány beszűkül, és a folyamat öngeneráló fázisba jut, vagyis minél kevesebb a mozgás, annál jobban sorvadnak az izmok, és szűkül a fájdalommentes mozgástartomány.
Kezelések: Orvosi diagnózis után! Az orvos által előírt gyógyszeres kezelés mellett gyógytornász segítségével (passzív átmozgatás), mely napi egy- két alkalmat jelent. Ezzel párhuzamosan lehet igénybe venni a fizioterápiás eljárásokat. Pl.: ultrahang, elektroterápia. A heveny időszak csökkenésével megkezdődhet az aktív torna, mely az izomzat erősítését szolgálja.

PHS „befagyott váll” szindróma

 

Teniszkönyök / golfkönyök
(epicondylitis lateralis et medialis humeri)

Teniszkönyöknél az erős fizikai igénybevétel a könyöktájék és a felkarcsont alsó- külső részének gyulladását vonja maga után, golfkönyöknél az alsó- belső részek gyulladásáról beszélünk. Az itt eredő izmok túlzott megerőltetésének eredményeként a könyökben és az alkar külső hátsó felén fájdalom jelentkezik.

Panaszok: A könyök külső bütykén, az alkari feszítőizomzat eredésénél csonthártyagyulladás lép fel. A gyulladást a könyökizület és az alkar izomzatának gyakran ismétlődő, fokozott igénybevétele váltja ki. Pl.: ásás, emelés, írógép, számítógép-használat stb.

Megelőzés: A kezelés lényege a tehermentesítés, a panaszokat kiváltó mozgások mellőzése, nyugalomba helyezés, sínezés. Ha erre nincs mód, nagy segítség lehet a fizioterápia, vagy a lökéshullám-terápia, esetleg ezek kombinálása. Végső esetben szteroid injekció vagy műtét szükséges.

Kezelések

Kezelések

Kezelések