Alsótest

Achilles ín fájdalom

Az Achilles ín fájdalom gyakran fordul elő sportolóknál, vagy sok járással járó munkahelyen, esetleg rossz cipő viselése esetén. Az Achilles ín a sarokcsontot köti össze a vádli izomzatával. A fájdalom 5-6 milliméterre a sarokcsonttól (calcaneus) jelentkezik. A túlerőltetés hatására az Achilles ín begyulladhat, megvastagodhat, érzékennyé válhat.

Tünetek: Erőltetés hatására a fájdalom egyre fokozódik. Ébredés után kemény, merev vádli, érzékeny Achilles ín. A kezdeti enyhe fájdalom otthon csökkenthető jegeléssel, gyulladáscsökkentőkkel, pihentetéssel. Ha azonban az ín megduzzadt, és a fájdalom miatt változik járásunk, forduljunk orvoshoz, valamint próbáljuk az izmokat, szalagokat nyújtani pl.: szalagos nyújtással.

Achilles Ín fájdalom, Íngyulladás
Krónikus ínszalag- és izületitok gyulladás

Az inak csontos tapadásához nagyon közel kialakuló fájdalommal jelzett megbetegedéseket ínszalaggyulladásnak (tendinitis) nevezzük. Kiválthatja: túlerőltetés, vagy gyakori, apró mozdulatok sokszori ismétlése. Általában a könyök-és vállizületeknél fordul elő (supraspinátus ín), de más egyéb ínszalagot is érinthet. A fájdalmat mozgáskorlátozottság és duzzanat is kísérheti.

Csonthártya gyulladás: A csonthártyagyulladás tünetei közül a leginkább érzékelhető az ok nélküli csontfájdalom, amely ellehetetlenít minden komolyabb fizikai igénybevételt. A csonthártya ugyanis az izmok tapadási pontján található azok húzódásakor, ezért nagy nyomásnak van kitéve. Ha a betegség súlyosbodik, duzzanatot, erős szúró fájdalmat tapasztalunk erőkifejtés közben, amely fizikai behatásra erősödik. A csonthártyagyulladás kialakulhat még: baleset és fertőzés hatására is. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, aki a diagnózis felállítása után előírja a kezelés menetét.

Krónikus Ínszalag- és ízületi tok gyulladások
Talpi bőnye gyulladás
(plantar fascitis)
A talpi bőnye egy erős kötőszövet, mely a saroktól a lábujjakig húzódik. Megadja és támasztja a talpat és annak ívét, lengéscsillapítóként hat. A talpi fájdalmak nagy részét ennek a kötőszövetnek a gyulladása okozza.

Kiváltó okok: Minden mozgás, ahol a láb elemelkedik a talajról pl.: intenzív gyaloglás, futás, ugrálás, vagy nem megfelelő lábbeli viselése (magas sarkú cipő).

Tünetek: A fájdalom a talpon a sarok belső oldalán jelentkezik. Pihentetés után fokozódik a fájdalom, mert próbál gyógyulni, és ilyenkor lemerevedik. Napközben fokozódik a fájdalom pl.: hosszabb megerőltetés után sétakor, lépcsőzéskor.

Talpi bőnye gyulladása